Alinea
Praktijk voor coaching

Een gevoel van…… On /- Rust

Stress, Burn-out
Stress en burn-out zijn problemen die tegenwoordig veel voorkomen in onze samenleving. Veel mensen proberen ze aan te pakken door gezonder te leven, hun voeding en beweging aan te passen. Maar we moeten niet vergeten dat wat we onszelf vertellen doormiddel van onze gedachten en overtuigingen, een diepe invloed heeft op stress en burn-out.

Het is essentieel om te begrijpen dat deze gedachten en overtuigingen vaak zijn gevormd door ervaringen uit ons leven, vooral in onze vroegste kindertijd. Deze overtuigingen zijn nu niet meer relevant, maar onbewust blijven we eraan vasthouden. Dit komt omdat het vaak zo verweven is met wie we denken te zijn. En omdat herinneringen en overtuigingen diep in ons lichaam zijn opgeslagen is het ook min of meer genormaliseerd. Dit kan leiden tot een innerlijke strijd wat weer invloed heeft op ons zenuwstelsel. Het zenuwstelsel wat voortdurend in een staat van stress, vechten, vluchten of bevriezen verkeren. Het is een vicieuze cirkel waar je in vast kan blijven zitten.

Misschien herken je bij jezelf het gevoel dat je iets niet wil maar toch min of meer een verplichtende gedachte ervaart om het toch te doen. Een gevoel van…. ja onrust of welk woord je er ook maar aan wil geven voor jezelf. Je merkt dat het niet helemaal fijn voelt om te doen of zijn. Dat gevoel de ruimte geven en ernaar te luisteren is lastig, vooral als die dwingende gedachte je blijft pushen om het toch maar te doen. Je bent het zo gewend om deze stem of gedachte te volgend dat je het gevoel wat je erbij had wegduwt of wegstopt. En soms is het ook spannend om niet te luisteren naar de gedachte, je bent immers zo gewend om te luisteren naar hetgeen je jezelf verteld in de vorm van deze gedachten.

Word je bewust
Het begint allemaal met bewustwording.
Waarom willen we dat gevoel van onrust direct laten verdwijnen?
Als we de tijd nemen om te luisteren naar bijvoorbeeld het gevoel van onrust, kunnen we waardevolle inzichten krijgen. Het is een teken dat er iets uit balans is, dat we iets doen wat niet past op dit moment. Het wil ons iets vertellen.

De vicieuze cirkel doorbreken:

1. Zie onrust in je lichaam als een signaal, niet als een vijand.

2. Neem even de tijd om te voelen en te begrijpen wat die onrust je probeert te vertellen.

3. Leer herkennen welke gedachte en overtuigingen je pushen om niet te luisteren naar je gevoel.

4. Leer gezonde manieren om met emoties om te gaan.

5. Het aanpassen van je levensstijl en beter voor jezelf zorgen volgt vanzelf. 

Dit proces vraagt tijd en aandacht, maar het is de moeite waard. Als je je innerlijke wereld veranderd, zul je merken dat de andere aspecten van je leven vanzelf mee veranderen. Het draait niet alleen om het tijdelijk verlichten van onrust, maar om het creëren van blijvende innerlijke rust en veerkracht.

Deel dit artikel met anderen