Alinea
Praktijk voor coaching

Je naaste liefhebben en burn-out

Heb je naaste lief áls jezelf 

Hoe kan je je naaste liefhebben als je niet weet hoe je je-Zelf lief kan hebben.

In onze maatschappij zien we steeds meer jonge mensen die vermoeid of burn-out raken. Zelf ben ik er ook gevoelig voor, hoewel deze tekst me als reminder toefluistert en ervoor kan zorgen dat ik toch wat gas terug neem.
Een tekst uit Leviticus die we op  eigen wijze kunnen lezen. 

Allereerst zegt Jezus, “U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel, met heel uw kracht en met heel uw verstand.” En het tweede wat Jezus zegt, en zelfs gelijk is aan het eerste is, “U zult uw naaste liefhebben als uzelf” (Mattheüs 22:37-39)

Lezen we over het eerste deel van de tekst heen? Moeten we niet eerst alle liefde aan God geven? Maar hoe werkt dat dan? Uit een lege beker kan je niet drinken en zeker niet delen. Hoe is het mogelijk dat we beter denken te weten wat de ander nodig heeft en tegelijkertijd onszelf vergeten. Er staat toch duidelijk: áls jezelf…..Ik heb er mijn eigen ideeën over en deel ze graag. Ik heb niet de waarheid in pacht, ‘t is maar net hoe je het bekijkt. Goed en fout laat ik los.  

Zit eens stil. Adem eens een paar keer rustig in en uit. Voel de beweging van je adem in je lichaam. ( en voelen doe je niet met je hoofd, voelen doe je door tijd te nemen en niet snel door deze tekst heen te lezen. )
Voel je geen beweging? Adem dan eens wat dieper in. Voel je nu de beweging van je adem? Waar dan…. ? Dat is helemaal prima. 

Voel eens de ondergrond waar je op zit; je voeten die wellicht contact maken met de ondergrond. Wiebel maar eens met je tenen. 

Word je eens bewust van alle processen die er in je lichaam plaatsvinden zonder dat jij daar ook maar iets aan doet. De adem die vanzelf gaat;  levensadem ingeblazen bij je geboorte. Het opnemen van de zuurstof uit de lucht. Je longen die precies weten waar die zuurstof naartoe moet, daar hoef jij je niet bewust mee te bemoeien. Je hart dat klopt in het ritme wat op dit moment past. Het bloed dat door je hele lichaam stroomt. Misschien voel je het kloppen van je hart en/of het stromen van je bloed. 

Kijk dan eens bewust om je heen. Zie de bomen en bloemen om je heen. Voel de warmte van de zon als die er is. Of zie hoe de regen de natuur voedt. Verwonder je over alles waar jij geen controle over uit oefent. Verbind je met die energie en die grote kracht die dit alles laat gebeuren. 

Dat is voor mij God, of het universum of hoe je het ook maar noemen wil. Verbinden met de energie van alles wat leeft, verbinden met het Nu waar geen gedachte of overtuiging van goed en fout is, waar tijd niet bestaat, waar controle niet van toepassing is, maar liefde het enige is dat er is.
Stil zijn, verwonderen en je verbinden met deze stille en liefdevolle kracht, dat is voor mij God liefhebben met heel je hart.
De controle en angst van niet goed te doen of een tekort te krijgen loslaten en meebewegen in het grote geheel. Dan stroomt onze beker op den duur over en is er voldoende voor onze naaste. 

Zo geschreven lijkt het heel simpel en dat is het éigenlijk ook. Maar Jezus geeft niet voor niets deze tekst als belangrijkste opdracht mee.
We lopen leeg, omdat we niet vertrouwen. We denken het beter te weten en hebben geen tijd om stil te staan. Of we zijn zo gevoed met angst dat zodra we stil zijn en iets voelen ons dat een onveilig gevoel bezorgd en we er geen raad mee weten. 
Voel eens bij jezelf: waar is je aandacht? Gaat je hoofd aan de haal met wat je nu leest? Kan je het door je heen laten gaan er geen goed en fout aan te hangen. Neutraal zijn en het vervolgens weer loslaten? 

Pffff ik adem nog maar eens bewust in en uit. Kijk om me heen en verwonder me. Telkens maar weer opnieuw. God liefhebben met heel je hart, het is toch minder simpel dan het lijkt. Een gedachte of overtuiging van goed en fout laat ook mij niet helemaal los. Blijven oefenen dan maar……

Deel dit artikel met anderen