Alinea
Praktijk voor coaching

Jezelf vergelijken met een smartphone

Hoezo jezelf vergelijken met een smartphone?

Nou een mens heeft een bepaalde hoeveelheid energie die verloren gaat door onbewuste processen die op de achtergrond nog onnodig meedraaien. Deze processen waren ooit aangeleerd omdat ze nodig en functioneel waren, maar zijn inmiddels niet altijd meer nuttig. Dit kun je vergelijken met een smartphone, waar energie verloren gaat en de batterij sneller leeg raakt doordat er apps op de achtergrond nog meedraaien die allang niet meer gebruikt worden, omdat ze niet meer nodig of interessant zijn.

Zo ook bij ons: waar verlies jij energie? Stel je voor dat je een bepaalde hoeveelheid energie hebt; waar laat je die dan aan opgaan? Alle processen die er zijn, kun je als energieverbruikers zien: sociale contacten, werken, nadenken, piekeren, enzovoort. Bij al die processen verlaat steeds een beetje meer energie je lichaam. Net als bij een smartphone vraagt het ene proces meer energie dan het andere.

Laten we eens spreken in termen van dualiteit: negatieve en positieve energie. Negatieve en zware processen zorgen ervoor dat je meer energie verliest. Positieve processen zorgen daarentegen voor minder energieverlies. Net zoals bij een smartphone is het noodzakelijk om je batterij regelmatig op te laden. Als je dit niet doet, zal de smartphone het op den duur niet meer doen. Ook kunnen deze processen ons onnodig tegenhouden om de dingen te doen die we eigenlijk veel liever willen doen.

 

Wat zijn dan die onbewuste processen?

Stel jezelf eens de vraag: waarom doe je wat je doet? Word je blij van wat je doet, of heb je meer het gevoel dat het moet, of dat je het doet vanuit gewoonte ? Dit kan betrekking hebben op eenvoudige dagelijkse taken, zoals je werk of de mensen met wie je omgaat. Het zegt misschien niet altijd iets over de mensen om je heen, maar het kan wel veel over jouzelf zeggen.

Voor mij is bijvoorbeeld zo’n proces dat ik het heel belangrijk vind dat mensen in mijn omgeving zich prettig voelen. Dit zorgt ervoor dat ik me veilig en ontspannen kan voelen. Het onbewuste proces dat hierbij op de achtergrond meedraait, is de overtuiging dat als anderen zich prettig voelen, ik oké en veilig ben. Dit overlevingsprogramma neemt nu veel energie weg om mij een gevoel van veiligheid te geven.

Overlevingsprogramma

Zo’n overlevingsprogramma wordt voornamelijk geïnstalleerd in de eerste zeven jaren van je leven. Het is een soort harde schijf waarop jij draait. Zonder hier een goed of fout aan te koppelen, onze ouders hebben namelijk ook zo’n onbewust programma.

Als kind waren er momenten dat dit programma nodig was en zijn werk deed. Maar nu ik volwassen ben, kan ik onmogelijk iedereen een prettig gevoel geven. Ik kan veel energie besparen als ik dit programma aanpas en het bijvoorbeeld bij mezelf houd. Ik kan het aanpassen in: “Ik ben oké en het is veilig.” Maar het oude proces heeft zo lang op de achtergrond gedraaid dat mijn lichaam direct haar spieren aanspant en het signaal afgeeft, waardoor ik in de oude modus schiet als er een gevoel van onveiligheid of niet oké zijn wordt aangeraakt in mij.

We hebben allemaal dit soort processen in ons, processen die ons onbewust kunnen vasthouden op een plek of in een situatie waar we niet meer willen zijn. Dit kost enorm veel energie. Het is dan goed om daar eens bij stil te staan en te bepalen welke processen nog mee mogen draaien en welke losgelaten mogen worden. Klopt het nog met waar je nu bent?
Het helpt je om de juiste zorg te dragen voor  de levensenergie en levensduur van je batterij.

Het is je gegund om vol energie in het leven te staan!

 

 

 

 

 

Deel dit artikel met anderen