Alinea
Praktijk voor coaching

Wijsheid en Jaren, Over Rust en Actie

Als woelig water tot rust komt,
wordt het langzaam helder.
Als iets traag in beweging komt,
komt het langzaam tot leven.

Lao-Tse

Ik ben een zoeker, steeds weer op zoek naar informatie en nieuwsgierig naar hoe het leven in elkaar zit.
Eén van de filosofieën die mij erg aanspreekt is de Chinese filosofie. Er zit voor mij een soort logica in waarmee veel op zijn plek valt. 

Yin en Yang – Rust en Actie

In de Chinese filosofie bestaat het universum uit een kringloop van de levensenergie Qi.
Qi manifesteert zich in twee tegengestelde energieën: yin en yang.
Yin staat voor het donkere, vasthoudende, ontvankelijke, vrouwelijke principe. Yang staat voor het lichte, beweeglijke, doelgerichte, mannelijke principe. Yin en yang zijn geen absolute tegenpolen. Ze kunnen alleen bestaan in relatie tot elkaar. Ze hebben elkaar nodig, versterken elkaar en beïnvloeden elkaar.

Mensen bestaan eigelijk ook uit yin- en yang energie. Voor een gezond functioneren is het belangrijk dat yin en yang goed met elkaar samenwerken. 

Rust  – actie
Uit ademen – In ademen
Binnen – buiten

5 elementen

De Chinezen ontdekten ook dat ieder proces weer te verdelen is in vijf steeds terugkerende fasen. Ze noemden deze fasen Hout, Vuur, Aarde, Metaal, en Water element.

Hout– lente         (yang: de natuur wordt wakker, de energie is naar buiten gericht. Bomen en planten komen weer tot bloei)
Vuur– zomer       (yang: de natuur staat in volle bloei, explosieve energie)
Aarde– nazomer (yin en yang: de oogsttijd; de natuur beleeft een laatste bloeitijd maar bereidt zich ook voor op de inkeer van de herfst, balancerende energie)
Metaal– herfst    (yin: de natuur keert naar binnen. De boom laat zijn bladeren vallen.  De energie is naar binnen gericht. )
Water– winter    (yin: de natuur is in rust, geconcentreerde energie )

 

Alles met elkaar in verbinding. 

De Chinese artsen gingen verder en hebben het functioneren van de mens in relatie tot de seizoenen en de ‘biologische klok’ uitvoerig in kaart gebracht. De elementen uit de natuurlijke jaarlijkse cyclus corresponderen met de organen in het menselijk lichaam.

De Nederlandse taal kent een aantal uitdrukkingen die prima te plaatsen zijn in de ‘Elementenleer’

Het hart op de tong hebben? Of vol vuur ergens over praten? Iets op je lever hebben.

Een soort logica

Toen ik mij hierin ging verdiepen ontstond er voor mij een soort logica. Dat wil niet zeggen dat ik nu alles begrijp, die illusie heb ik inmiddels losgelaten. Maar als de seizoenen ook in ons doorwerken. En onze organen en emoties te herleiden zijn naar de seizoenen, hoort er een ritme te zijn. Het is een wetmatigheid. Zoals de dagindeling en de verschillende levensfasen ook in te delen zijn naar de seizoenen.

Hout     –  Morgen    –  Geboorte
Vuur      – Middag     –  Jeugd
Aarde    – Namiddag – Volwassenheid
Metaal  – Avond.       – Ouderdom
Water   –  Nacht        – Verval/Dood

Altijd maar doordenderen, het ritme verstorend

Hoe logisch is het dan als wij altijd maar doordenderen, veel met ons hoofd werken, denk maar aan de computers en telefoons waar we niet meer zonder kunnen, het ritme in ons verstoord word. Logisch dat we klachten krijgen minder lekker in ons vel gaan zitten. Tja, ‘Je zit letterlijk en figuurlijk niet zo lekker meer in je ritme’ 

En als ik nog iets verder ga: afgelopen zomer hebben we best een hete zomer gehad  ( Yang, vuur ) onze planeet, wat denk je wat er met het ritme van onze planeet gebeurt als we er niet goed voor zorgen. 

Ik kan hier nog uren over nadenken en filosoferen. Er is zoveel meer wat wij met ons hoofd nooit kunnen begrijpen. Dat zal vast niet voor niets zijn. En tja , is dit de waarheid ? Geen idee. Bestaat er zoiets als één waarheid ? Ik geloof het niet. Neem tot je wat past, en laat los wat niet lekker zit, dan vind je vanzelf je eigen ritme. 

Oh en als je merkt dat je een beetje uit je ritme bent, kom dan eens meedoen met de Yin yoga op dinsdagavond.
Yin Yoga is oa gekoppeld aan de anatomie en aan de vijf elementen vanuit de Chinese geneeskunde.
Heb je meer behoefte aan een persoonlijk gesprek? Neem gerust contact met mij op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek gesprek kunnen we altijd eens kijken of ik iets voor je kan betekenen.

 

Deel dit artikel met anderen