Alinea
Praktijk voor coaching

Yin yoga: vormgevend en verbindend

Waarom yin yoga?

Daarvoor eerst wat uitleg over wat fascia / bindweefsel is.

Fascia is het orgaan dat vormgeeft. Fascia / bindweefsel bevindt zich letterlijk overal in het lichaam.Je kan bindweefsel zien als een groot spinnenweb in ons lichaam dat alles met elkaar verbindt. Of als je een sinaasappel doorsnijdt, kan je de witte structuur zien, die vergelijkbaar is met bindweefsel.

In het algemeen heeft bindweefsel verschillende belangrijke functies in het menselijk lichaam, zoals het ondersteunen en verbinden van structuren, het transporteren van vloeistoffen en het helpen om het lichaam te beschermen tegen verwondingen. Het is een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam en is nodig voor het behoud van de structuur en het functioneren van het lichaam. Zonder bindweefsel zouden we een geleipudding zijn met botten.

Dat het zich overal in het lichaam bevindt laat ook zien dat alles met alles is verbonden. Het woord bindweefsel zegt het al: het verbindende weefsel.

Dit weefsel bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Momenteel is de wetenschap het erover eens dat dit ongeveer voor 90% uit water bestaat.

Door het bindweefsel op te rekken, wordt het stofje hyaluronzuur aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat het bindweefsel meer vocht opneemt, waardoor het soepeler wordt. En die hyralonzuur hoef ik dus nu niet uit een potje te halen.

Water en trauma

Water slaat emoties, trauma’s en oud zeer op in het hele systeem van je lichaam, inclusief je huid, bindweefsel, bloed, spieren, botten en zenuwstelsel. Bij emotionele stress verstijft het bindweefsel, wat vaak leidt tot spanning en pijn in specifieke gebieden, zoals gespannen schouders. Je lichaam functioneert als een spiegel van je emoties, denk aan het gezegde “een last op je schouders meedragen”. Als spanning lang aanhoudt, kan het bindweefsel op die plekken verkleven en minder vocht opnemen.

Waar men bij het oplossen van trauma vaak denkt aan het onder woorden brengen van de oorzaak van het trauma, vind ik het fijn dat je deze stress en spanning voor een groot deel ook kan oplossen door fysiek bezig te zijn. Blokkades kun je opheffen door beweging te brengen in het waterige bindweefsel.

Weer voelen door water

Bij yin yoga verblijf je langer in één houding en breng je rek of compressie op delen van je lichaam die vaak minder aandacht krijgen. Dit zijn plekken waar minder beweging is en waar het bindweefsel verkleefd is en een gevoel van stijfheid geeft. Door deze houdingen kan het bindweefsel vochtiger worden. Dit kan je voelen doordat als je uit de houding komt, je een golf van energie kunt ervaren. Dit kan op verschillende manieren ervaren worden, zowel fysiek als emotioneel, bijvoorbeeld als een soort van ontlading of als een activatie van gedachtenstroom of inzicht.

Yin en yang

Yin en yang staan voor twee tegengestelde energieën. Yin vertegenwoordigt het vrouwelijke, zachte aspect en yang het mannelijke, harde aspect. Beide energieën zijn nodig voor een harmonieuze balans in het leven.

Meer verbinding met mijn lichaam, een steviger gevoel

Yin yoga spreekt de zachte kant in ons aan. Het helpt mij om meer verbinding te voelen met mijn lichaam, wat leidt tot een steviger en ontspannen gevoel. Door meer in verbinding te zijn met mijn lichaam, voel ik me krachtiger en zekerder in wie ik ben en wie ik wil zijn.

Yin yoga is ook een vorm van meditatie en mindfulness. Door de stilte en het bewust aanwezig zijn bij wat ik voel, wordt het in mijn hoofd rustiger. Dit geeft ruimte voor inzichten en inspiratie.

Die korte stilte tussen de gedachten in, geven ruimte aan de stem van je hart, je ziel, je intuïtie.

 

‘ Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker’.
– Mahatma Gandhi –

 

Leren zachter te worden voor jezelf

Leren zachter te worden voor jezelf is een belangrijk onderdeel van Yin yoga. Zachter zijn voor je lichaam is zachter zijn voor jezelf. Dit betekent ruimte maken voor jezelf en voor die delen van je lichaam en geest die strak en gespannen aanvoelen. Fysiek en mentaal. Dit is wat je tegenkomt in Yin yoga.

Vaak ligt de lat hoog voor mij. Perfectionisme en het willen afmaken waar ik aan begonnen ben, zorgen ervoor dat ik mezelf weinig pauze en rust gun. Dit zijn kwaliteiten die voor Yang staan – actie, mannelijkheid – en die goed vertegenwoordigd zijn in onze maatschappij. Dit leidt ertoe dat er minder ruimte is voor de Yin kant van ons, die staat voor het vrouwelijke, rust, ontspanning en zachtheid.

In de duale wereld waarin we leven, hebben we beide aspecten nodig, maar ook hier gaat het om de balans. Door meer liefde en aandacht aan jezelf te geven krijg je meer regie over je leven en word je een veel aangenamer persoon voor jezelf en voor anderen.

Wil je ook ervaren wat yin yoga voor jouw kan beteken?  Op dinsdagavond van 19:30 tot 21 uur geef ik yin yoga in Nieuwleusen. Je kan je aanmelden door te klikken op deze link Tijd voor jezelf

 

Deel dit artikel met anderen