Alinea
Praktijk voor coaching

Burnout klachten

Tegenwoordig heeft iedereen het erg druk. We zijn druk met van alles en nog wat. We leven in een maatschappij waar we graag willen presteren – hoger opklimmen op de maatschappelijke ladder. We hebben grootse ambities en doen er veel voor om deze te bereiken. Hoewel de mens tot veel in staat is, houdt het op een gegeven moment op. Veel mensen hebben tegenwoordig last van stress en sommige mensen zelfs al van burnout klachten.

Wanneer kun je spreken van burnout klachten?

Voordat we kunnen spreken van burnout klachten, zijn er eerst nog een aantal stappen hiervoor. Als je kunt spreken van burnout klachten, dan heb je al heel wat signalen van je lichaam genegeerd. Laten we daarom vanaf het begin beginnen.

Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen

Chronische stress

Allereerst heb je stress. Stress is iets wat we van nature voor een korte periode zullen hebben, maar tegenwoordig hebben veel mensen al last van chronische stress. In dit stadium kun je nog relatief makkelijk stress verminderen. Wacht daar niet mee, want langdurige stress is al een signaal van je lichaam om in actie te komen.

Klachten van overspannenheid

Als je een lange tijd last hebt van chronische stress, dan raak je overspannen. Dit gebeurt op het moment dat er onverwachts nog iets op je bordje wordt geschoven wat je er eigenlijk niet bij kunt hebben. Klachten die je kunt ervaren bij overspannenheid zijn:

 • angst- en paniekaanvallen;
 • hyperventilatie of hartkloppingen;
 • een depressief gevoel en plotselinge huilbuien;
 • uitgeput gevoel;
 • vergeetachtigheid en verwardheid;
 • overgevoeligheid voor prikkels van buitenaf;
 • vreemde lichamelijke klachten, zoals een tintelend gevoel, beperkt zicht of oorsuizen;
 • een verhoogde bloeddruk;
 • darmproblemen.

Wanneer je overspannen bent, dan is hoog tijd om in actie te komen. Bij overspannenheid kun je, door de bron van de stress weg te nemen, het probleem al oplossen. Wel is het raadzaam om jezelf af te vragen hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen. Ik adviseer je om dit te doen met professionele hulp. Hierbij kan ik jou ook helpen. Zo voorkom je opnieuw overspannen te worden, of zelfs burnout klachten te krijgen, wat nog weer een stap verder is.

Burnout klachten

Door de signalen van overspannenheid te negeren krijg je vanzelf burnout klachten. Zo loopt de overspannenheid langzaam over in een burnout. Het verschil tussen overspannenheid en een burnout is alleen dat een burnout minder makkelijk is op te lossen. Het kan maar zo dat je een jaar lang thuiszit. De burnout klachten die je zult ervaren zijn:

 • het wordt voor jou onmogelijk om de simpelste taken uit te voeren;
 • je krijgt last van serieuze lichamelijke uitvalsverschijnselen;
 • extreme gevoeligheid voor prikkels, zoals visite, muziek of zelfs de televisie;
 • je krijgt last van faalangst of een depressie.
Illustrerende afbeelding van hoe burnout klachten kunnen voelen

Mijn eigen ervaring over burnout klachten

Achteraf heb ik verschillende signalen van mijn lichaam genegeerd – altijd maar weer verdergaan, terwijl mijn lichaam op verschillende manieren al wel duidelijk had gemaakt dat ik het rustiger aan moest gaan doen. Hooggevoeligheid, perfectionisme, een druk gezin en werk zijn de juiste ingredi├źnten voor burnout klachten. Op dat moment begreep ik het niet en dacht ik: hoe kon mijn lichaam het opgeven? Dat is het moment dat ik op zoek ben gegaan en waar naar verloop van tijd puzzelstukjes op z’n plek gingen vallen.

Hulp nodig met de behandeling van jouw burnout klachten?

Een burnout is niet iets wat van de een op de andere dag over is. De burnout klachten zullen ook niet zomaar weg zijn. Ik wil je wel graag weer in de goede richting helpen en mijn kennis en ervaring met jou delen. Wil je meer weten? Neem gerust contact met me op.