Alinea
Praktijk voor coaching

Van Stress naar Burn-out klachten

Tegenwoordig heeft iedereen het erg druk. We zijn druk met van alles en nog wat. We leven in een maatschappij waar we graag willen presteren – hoger opklimmen op de maatschappelijke ladder. We hebben grootse ambities en doen er veel voor om deze te bereiken. Hoewel de mens tot veel in staat is, houdt het op een gegeven moment op. Veel mensen hebben tegenwoordig last van stress en sommige mensen zelfs al van burnout klachten.

Stress

Stress, een woord dat we allemaal kennen en waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. Het is een universeel gevoel dat ons op verschillende manieren kan beïnvloeden. Stress kent vele oorzaken en uitwerkingen, en het treft iedereen op zijn eigen manier. Het is belangrijk om te begrijpen dat stress niet alleen wordt veroorzaakt door de drukte van het dagelijks leven, maar ook door diepgewortelde overtuigingen en gedachten die we met ons meedragen.

Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen

Oorzaken en gevolgen van stress

Stress kan uit diverse bronnen voortkomen. Vaak denken we aan werkgerelateerde stress of overbelasting, maar er zijn meer oorzaken dan dat. Sommigen voelen zich bijvoorbeeld oververantwoordelijk voor anderen en streven er altijd naar om aan ieders verwachtingen te voldoen. Stress kan ook ontstaan door levensomstandigheden zoals financiële zorgen, gezondheidsproblemen, of de zorg voor een dierbare.

Het is belangrijk om te beseffen dat stress zowel positieve als negatieve effecten kan hebben. Stress kan ons tijdelijk alert maken, onze productiviteit verbeteren of ons scherper maken voor uitdagingen. Maar wanneer stress chronisch wordt en we constant in een staat van spanning verkeren, kan het schadelijk worden voor onze gezondheid en ons welzijn.

Zelfhulp bij Stress

Als je worstelt met stress en innerlijke onrust, is het van groot belang om te ontdekken wat jou kan helpen om tot rust te komen. Activiteiten zoals wandelen, yoga, meditatie of sporten kunnen waardevol zijn. Ook praten met iemand over je gevoelens en gedachten kan opluchting bieden.

Diepere oorzaken

Soms vragen we ons af waarom sommige mensen gevoeliger lijken voor stress dan anderen. Dit hangt af van diverse factoren en is voor iedereen uniek. Gebeurtenissen in ons leven en met name in onze jeugd hebben ons gevormd. Soms dragen we onbewuste overtuigingen en innerlijke stemmen met ons mee die hoge eisen stellen en ons het gevoel geven dat we onszelf niet volledig kunnen uiten. Dit kan verband houden met jeugdtrauma’s.

Hooggevoeligheid kan ook een rol spelen bij stress, aangezien ongeveer 20% van de mensen hooggevoelig is. Zij ervaren intenser zintuiglijke prikkels zoals geur, smaak en geluid, wat kan leiden tot overstimulatie in de drukke moderne maatschappij.

Van stress naar Burn-out 

In de huidige maatschappij zijn veel mensen druk bezig met streven naar succes en het vervullen van hoge ambities. Dit kan leiden tot stress en zelfs burn-out klachten. Maar wanneer kunnen we eigenlijk spreken van burn-out klachten?

Chronische Stress

Het begint met stress, iets wat we allemaal wel eens ervaren. Maar als stress chronisch wordt, is dat een signaal van ons lichaam om in actie te komen. In deze fase is stress nog relatief makkelijk te verminderen, maar het is van belang om dit niet te negeren.

Klachten van Overspannenheid

Als chronische stress aanhoudt, kunnen we overspannen raken. Dit gebeurt wanneer er plotseling nog meer druk wordt toegevoegd aan een al stressvolle situatie. Symptomen van overspannenheid zijn onder andere; 

  • angst- en paniekaanvallen;
  • hyperventilatie of hartkloppingen;
  • een depressief gevoel en plotselinge huilbuien;
  • uitgeput gevoel;
  • vergeetachtigheid en verwardheid;
  • overgevoeligheid voor prikkels van buitenaf;
  • vreemde lichamelijke klachten, zoals een tintelend gevoel, beperkt zicht of oorsuizen;
  • een verhoogde bloeddruk;
  • darmproblemen.

Bij overspannenheid kun je, door de bron van de stress weg te nemen, het probleem al grotendeels oplossen. 

Burn-out Klachten

Het negeren van signalen van overspannenheid kan uiteindelijk leiden tot burn-out klachten. Wanneer je gedurende lange tijd veel stress hebt, raakt je lichaam uitgeput en raakt het stresssysteem overbelast, wat betekent dat de hormonen in je lichaam uit balans raken.

Over het algemeen zijn mensen die in een burn-out belanden vaak erg gedreven, ambitieus en enthousiast. Ze voelen zich verantwoordelijk voor veel dingen en zijn altijd beschikbaar voor anderen. Dit kan bijdragen aan het ontstaan van een burn-out.

Burnout klachten

Het herstel van een burn-out kost veel tijd. De symptomen kunnen variëren, van moeite hebben met eenvoudige taken tot heel gevoelig zijn voor dingen van buitenaf en zelfs last krijgen van depressie. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en hulp te zoeken als dat nodig is om een burn-out te voorkomen of behandelen.

Illustrerende afbeelding van hoe burnout klachten kunnen voelen

Mijn eigen ervaring over burnout klachten

Ik begreep pas de ernst van burn-out klachten toen mijn eigen lichaam me dwong om stil te staan. Mijn lichaam wilde niet meer terwijl mijn hoofd nog van allerlei plannen had. 

Mijn hooggevoeligheid, perfectionisme, en de drukte van werk en gezin bleken teveel te zijn.  Het duurde even voordat ik de puzzelstukjes op hun plek zag vallen en begreep wat er gaande was. Een burn-out verdwijnt niet van de ene op de andere dag, maar met de juiste hulp en zelfzorg kun je weer de weg naar herstel vinden.

Hulp nodig ?

Wil je meer weten of heb je behoefte aan ondersteuning?
Neem gerust contact met me op.