Alinea
Praktijk voor coaching

Faalangst rijexamen

Moet je binnenkort rijexamen doen en zie je er als een berg tegenop? Of heb je al rijexamen gehad en ben je gezakt omdat je plotseling een black-out kreeg? Het komt erg vaak voor dat mensen super zenuwachtig voor hun rijexamen zijn en juist daardoor niet het maximale uit zichzelf kunnen halen, waardoor ze vervolgens zakken voor het examen. Sommige mensen hebben dan ook al een faalangst rijexamen geprobeerd, maar tevergeefs.

Faalangst voor je rijexamen, je bent lang niet de enige!

Rijles voor een faalangst rijexamen

Het is normaal om een beetje spanning te voelen tijdens een examen. Spanning houdt ons alert en helpt ons om goed te anticiperen en beslissingen te nemen. Echter, als de spanning te groot wordt, kan het een onveilig gevoel oproepen. Ons oerbrein reageert hierop met een stressreactie van vechten, vluchten of bevriezen. Hoewel deze reactie nuttig kan zijn in gevaarlijke situaties, is het tijdens een examen niet wenselijk omdat deze reactie kan leiden tot een gebrek aan helder denken.

Wat geloof je over jezelf

De oorzaak van faalangst kan voor iedereen anders zijn. Gedachten en overtuigingen spelen vaak een belangrijke rol. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen helpende en niet helpende gedachten. Gedachten zoals “straks gaat het fout” zullen je niet geruststellen, terwijl gedachten zoals “ik kan het” je veel meer vertrouwen geven. Als je vaker helpende gedachten ervaart, groeit dit uit tot een overtuiging, een geloof dat je het kan. Deze overtuiging zal er dan voor zorgen dat een examen minder spannend zal zijn.

Extra je best doen

Tijdens het examen wordt jouw rijvaardigheid beoordeeld en wordt hierover een mening uitgesproken. De angst om te horen dat je gezakt bent kan leiden tot extra druk op jezelf, en neemt een kritische houding aan ten opzichte van je rijgedrag. Je gaat extra je best doen om geen fouten te maken. Je stapt in een overleving rol, die jouw hele lichaam op scherp zet. Deze kritische houding kan voor sommigen werken, maar voor anderen kan dit juist averechts werken en leiden tot extra stress en onzekerheid. Een gevoel van onveiligheid

 

De angst blijft aanwezig

Door veel te oefenen en zeker te weten dat je het kan, kan je al een heel groot deel van jouw onzekerheid wegnemen. Maar soms is dat niet voldoende en is er meer nodig. Blijft de angst om te falen aanwezig, verzin je allerlei scenario’s in je hoofd en voel het alsof je in een overlevingsstand staat. Wellicht spelen andere factoren een rol.

 

Het doel van ons gesprek

Ik plan graag met jou een gesprek om te kijken wat nu de oorzaak is van deze faalangst voor je rijexamen. Waarom blokeer je? Wat zit hierachter? Hoe kan je met meer zelfvertrouwen en rust het examen ingaan? Deze, misschien voor sommigen diepgaande vragen, beantwoorden we samen in een gesprek. Dit gesprek kan fysiek plaatsvinden, maar als je niet uit de buurt van Nieuwleusen komt of als het gewoon beter uitkomt, dan kan dit ook online.

Aanmelden voor coachingsessie faalangst rijexamen

Zoals gezegd hoef je niet per se uit de buurt te komen of rijles te volgen bij Rijschool Kruidhof om je aan te melden voor deze coachingssessie. Ik vind het belangrijk dat iedereen die faalangst ervaart voor zijn rijexamen geholpen kan worden. De kosten voor deze sessie bedragen € 65,00 incl. BTW.