Alinea
Praktijk voor coaching

Faalangst

Faalangst, iedereen heeft er last van. De een heeft er meer last van dan de ander. Bij toetsen of examens heb je vast weleens gedacht: “Heb ik wel goed genoeg geleerd? Weet ik wel genoeg van het onderwerp af?”. Hoewel we het ons misschien niet altijd beseffen, is dit ook al een vorm van faalangst. Dit hoeft niet te betekenen dat je er direct wat mee moet. Daarom wil ik je graag wat meer vertellen over het onderwerp.

Wat is faalangst?

Faalangst is de angst dat je ergens niet goed genoeg in bent – de angst dat anderen van jou misschien wel zouden denken: “Wat is hij/zij toch dom”. Je bent bang dat je jouw waardering bij anderen kwijtraakt omdat je niet goed genoeg presteert of te weinig afweet van een bepaald onderwerp. Faalangst kan je dus in zekere zin belemmeren in jouw dagelijks leven.

Als rij-instructeur krijg ik ook regelmatig te maken met mensen die ontzettend zenuwachtig zijn voor hun examen en juist daardoor het rijexamen niet halen. Deze mensen geef biedt ik ook een cursus faalangst rijexamen aan welke bij verschillende mensen al succesvol is gebleken!

Verschillende soorten faalangst

Cognitieve faalangst

Deze vorm van faalangst gaat over kennis – je bent bang dat je ergens niet genoeg vanaf weet. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor een presentatie, toets of examen. Er spelen gedachten in jouw hoofd als: “Straks sta ik met mijn mond vol tanden, wat zal iedereen dan denken?” of “Heb ik wel goed genoeg geleerd voor deze toets? Wat als ik straks een vraag niet weet?”. Iedereen zal wel eens last hebben van cognitieve faalangst, maar voor niet iedereen is dit zodanig problematisch dat het hun leven beheerst.

Sociale faalangst

Bij sociale faalangst draait het bij jou heel erg om de mening van anderen. Je bent bang dat andere mensen jou niet mogen of misschien wel belachelijk zouden vinden. Je vermijdt liever sociale contacten omdat je bang bent dat ze je niet goed genoeg vinden. Ook van deze vorm van faalangst kan jij last hebben in meerdere of mindere mate.

Motorische faalangst

Bij motorische faalangst gaat het vooral om fysieke prestaties. Hierbij zul je misschien al gauw denken aan sporten en de angst om niet de beste te zijn. Hoewel dit ook een vorm is van motorische faalangst, kan motorische faalangst ook optreden bij iets simpels als een handtekening zetten. Dit soort simpele handelingen maken jou dan erg onzeker over jezelf.

Falen bestaat niet, er is enkel feedback

Tips om om te gaan met faalangst

Fouten maken hoort er nu eenmaal bij

Het maken van fouten hoort nu eenmaal bij het leven. Je kunt het leven niet foutloos doorgaan. Sterker nog: je moet zelfs fouten maken. Van fouten kun je leren. Hoewel deze uitspraak natuurlijk vrij cliché is, is dit wel de enige manier om echt te groeien. Het draait in het leven niet om winnen en verliezen, maar om winnen of wijzer worden.

Wees je bewust van jouw gedachten

Jouw gedachten worden woorden, woorden worden daden, jouw daden worden gewoontes en jouw gewoontes worden jouw persoonlijkheid. Als negatief tegen jezelf praat, dan zullen deze gedachten werkelijkheid worden. Daarom is het belangrijk dat je je er bewust van wordt wat je denkt. Denk niet te negatief over jezelf, want alleen dan wordt jouw faalangst ook echt werkelijkheid!

Hulp nodig bij jouw faalangst?

Als jouw faalangst je dusdanig in de weg gaat zitten dat je niet meer kunt functioneren in het dagelijks leven, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Ik wil je daar graag bij helpen. Laten we met elkaar eens kijken waar jouw faalangst vandaan komt en of ik jou erbij kan helpen om hiermee te leren omgaan.