Alinea
Praktijk voor coaching

Tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf, dat heeft iedereen zo nu en dan nodig. Vooral als je gevoelig bent voor prikkels, kan het leven soms behoorlijk overweldigend zijn. De overvloed aan taken en verplichtingen kan er soms voor zorgen dat je je eigen stem niet meer kunt horen. Je raakt steeds meer de verbinding met jezelf en de signalen die je lichaam laat voelen, kwijt. Het gevolg kan dan zijn dat je gemakkelijk over je eigen grenzen gaat en je moe en rusteloos voelt. Rust is dan noodzakelijk om even bij jezelf te komen.

 

Het belang van Tijd voor jezelf

Rust is noodzakelijk om weer even bij jezelf te komen. Zoals Lao Tse het zo mooi omschrijft:

‘Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder.’

Dit is waar MeTime om draait. We creëren eilandjes van rust en ontspanning, tijd voor jezelf. We nodigen je uit om samen met ons op zoek te gaan naar manieren om momenten voor jezelf te vinden, waarop je kunt ontspannen en jezelf kunt herontdekken. Door meer rust en ontspanning wordt het rustiger en kom je weer meer in verbinding met jezelf, zodat je je eigen stem weer kunt horen.

Wat je zoal kan verwachten

Zachte vormen van beweging

Door het inzetten van je lichaam met zachte bewegingen voel je hoe je lichaam de spanning loslaat. Hoe er meer ruimte en soepelheid ontstaat. De bewegingen zijn met name gericht op het voelen van je lichaam, inclusief je behoeftes, je grenzen, spanningen, je adem, enzovoort, en op het vriendelijk zijn naar je lichaam en jezelf. Bewust aanwezig zijn bij wat je voelt tijdens deze bewegingen brengt rust in je denken en creëert overzicht.

 

Ademhaling

Ademen is het eerste wat we doen als we geboren worden. Totdat we sterven gaat de adem vanzelf. Gelukkig maar. Maar door even bewust stil te staan bij het ritme van onze adem, en daar soms een beetje in te sturen, is de adem een middel om gemakkelijk even wat op adem te komen. We zeggen het ook wel eens,  ‘ik moet even op adem komen. Er is nog zoveel meer in te ontdekken in je adem

Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen

Het belang van ontspannen

De effecten van de oefeningen merk je op zowel fysiek als mentaal niveau. Zodra je lichaam naar de ontspanning gaat:

  • zakt je bloeddruk;
  • gaat je hartslag omlaag;
  • wordt je ademhaling langzamer en ontspannen je spieren.

De spanning verdwijnt uit je lichaam en daardoor kunnen kwaaltjes verdwijnen, zoals hoofdpijn of duizeligheid. Het zorgt ook voor helderheid en rust in je hoofd en kan helpen tegen angst, stress, depressie en/of burn-out.  

Gas en Rem

Ons lichaam heeft een gas- en rempedaal. We noemen het ook wel ‘het autonome zenuwstelsel’.
Ademhalen, bloeddruk, spieren die ervoor zorgen dat wij kunnen bewegen. Het gaat gelukkig allemaal automatisch. Is dat zo, hebben we dan helemaal geen invloed op al deze processen? Ja en nee. Balans is hier het toverwoord. Als we lekker in ons vel zitten, niet te druk zijn maar ook niet te relaxed, dan functioneren we op ons best. Gaan we teveel gas geven, dan raakt het autonome zenuwstelsel uit balans. Duurt dit te lang, dan kan je klachten ervaren.

Voel de balans

Voelen en contact maken met wat er leeft in jou en je lichaam; ons hoofd heeft doorgaans vaak de regie. Ook hier is balans het toverwoord. Door regelmatig te voelen en contact te maken met je lichaam, leer je steeds beter waar jij behoeft aan hebt. Rust in je lijf is rust in je hoofd.

Metime organiseer ik samen met mijn lieve vriendin en tevens collega, Marriët van Elewoud. Marriët is psychologe en geeft oa yogales in Heino. Ze is een expert in het terugbrengen van mensen naar hun gevoel. Meer informatie vind je op haar website. 

Als je geïnteresseerd bent en graag wilt bijdragen door ons inzicht te geven in jouw ontspanningsbehoeften, overweeg dan onze enquête in te vullen. Jouw mening helpt ons enorm. 

Datum en tijd

Datum: woensdagochtend 15 mei 2024

Tijd: 9.00/9.30 – 12.00 uur

9.00 – 9.30 uur: inloop met koffie, thee en iets lekkers.

Om 12 uur ronden we af.

Aantal deelnemers:

Minimaal 6, maximaal 10 deelnemers

Prijs:

Introductieprijs: €55,-  (ipv €65,-)

Inclusief koffie/thee/water met wat lekkers en versnaperingen.

Spelregels en voorwaarden:

Lees hier de spelregels welke gelden.

Locatie

Stal de Marshoek
Marshoekersteeg 17A
7722KP Dalfsen (nabij Zwolle)

Is het iets voor jou?

Wil je je aanmelden, heb je vragen of wil je om een andere reden contact? Ik hoor graag van je, en beantwoord je vraag zo spoedig mogelijk!