Alinea
Praktijk voor coaching

Stress verminderen

Stress, we hebben er allemaal weleens last van. De ene persoon heeft meer last van stress dan de andere. Stress heeft diverse oorzaken die voor iedereen weer anders zijn. Ook ondervindt iedereen op zijn eigen manier de gevolgen van stress, zowel positieve als negatieve gevolgen. Als jij vind dat stress een probleem is voor jou en je wil graag stress verminderen, dan wil ik jou daar graag bij helpen.

Oorzaken van stress

Stress kan diverse oorzaken hebben. Veel mensen denken bij stress al gauw aan werk, of te veel taken op je nemen. Hoewel dit inderdaad oorzaken kunnen zijn van stress, kan het ook andere oorzaken hebben. Stress kan bijvoorbeeld ook voortkomen uit teveel verantwoordelijkheid voelen voor anderen; altijd je best doen om het voor een ander goed te doen. Stress hoeft dus niet per se altijd met werk te maken te hebben, het kan veel oorzaken hebben, stress verminderen is daarom niet altijd makkelijk.

Hooggevoeligheid kan ook een rol spelen. Ongeveer 20 procent van alle mensen is hooggevoelig. Hsp’ers, zoals deze groep mensen ook wel genoemd wordt, hebben een fijngevoelig zenuwstelsel. Dat betekend dat zintuigelijke prikkels, zoals: zien, voelen, proeven of ruiken extra binnenkomen en vertaald worden naar informatie. In een maatschappij van werk, druk gezin, social media enz. kan dit eerder leiden tot het ervaren van stress.

Wat zijn de gevolgen van stress?

Positieve gevolgen van stress

Bij stress wordt vaak gedacht aan de negatieve gevolgen, maar laten we de positieve gevolgen niet vergeten. Dankzij stress sta je in de actiestand en ben je alert. Hierdoor kan je bijvoorbeeld productiever zijn op je werk. Chronische stress is alleen wel een probleem – als je continu in de actiestand staat. Dan gaat het je tegenwerken.

Negatieve gevolgen van stress

Door chronische stress slaap je slechter en presteer je minder goed op je werk. Dit is vaak wel bekend bij mensen, maar wist je dat stress ook de oorzaak is van veel ziekten? Veel ziekten zijn direct of indirect te relateren aan stress. Dit is wat veel mensen zich niet beseffen. Hart- en vaatziekten, diabetes of overgewicht, het kan allemaal een gevolg zijn van stress. Daarom is het ontzettend belangrijk dat er meer aandacht komt voor stress. Stress verminderen is ontzettend belangrijk voor jouw eigen gezondheid.

Rustige omgeving aan het water

Hoe kan ik je helpen met stress verminderen?

Ik wil je graag helpen stress verminderen – leren om beter met jouw stress om te gaan, de signalen te herkennen en op tijd op de rem te trappen. Dit is vaak geen gemakkelijke opgave, maar vaak wel een verstandige keuze. Chronische stress kan op de lange termijn namelijk leiden tot overspannenheid of een burnout. Hier kan ik uit eigen ervaring over meepraten. Als het zover komt ben je eigenlijk al te laat en voorkomen is altijd beter dan genezen!