Alinea
Praktijk voor coaching

Stress

Stress, we hebben er allemaal weleens last van. De ene persoon heeft meer last van stress dan de andere. Stress heeft diverse oorzaken die voor iedereen weer anders zijn. Ook ondervindt iedereen op zijn eigen manier de gevolgen van stress, zowel positieve als negatieve gevolgen. 

Oorzaken van stress

Stress kan verschillende oorzaken hebben. Mensen associëren stress vaak met werk of overbelasting, maar er zijn ook andere redenen die kunnen bijdragen aan stress. Een van deze redenen kan bijvoorbeeld zijn dat je teveel verantwoordelijkheid voelt voor anderen en altijd probeert om het voor anderen goed te doen. 

Stress kan worden veroorzaakt door omstandigheden in het leven, zoals financiële problemen, ziekte, de zorg voor iemand in de omgeving of problemen op het werk. Soms kan stress echter ook optreden terwijl alles voor jouw gevoel goed lijkt te gaan. Je merkt dat je moe bent en niet echt rust kan vinden. 

Ik heb me vaak afgevraagd waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor stress dan anderen. Dit hangt af van verschillende factoren en is voor iedereen anders. Daarom kunnen we onszelf niet vergelijken met anderen omdat we allemaal uniek zijn. Gebeurtenissen in ons leven en in onze jeugd hebben ons gevormd. Zo kan je bijvoorbeeld een kritische innerlijke stem in je hebben die hoge eisen stelt of het gevoel hebben dat je je niet volledig kunt uiten omdat je bang bent dat anderen je vreemd vinden. Dit kan te maken hebben met een (onbewust) jeugd trauma. 

Hooggevoeligheid kan ook een rol spelen bij stress. Ongeveer 20% van de mensen is hooggevoelig, wat betekent dat ze gevoeliger zijn voor zintuiglijke prikkels zoals geur, smaak en geluid, wat kan leiden tot stress in een drukke maatschappij met werk, gezin en sociale media.

Wat zijn de gevolgen van stress?

Positieve en negatieve gevolgen van stress

Vaak denken we alleen aan de negatieve gevolgen van stress, maar laten we de positieve effecten niet vergeten. Stress kan ons bijvoorbeeld alert maken en onze productiviteit op het werk verbeteren of ons extra scherp maken voor een examen. Echter, wanneer stress chronisch wordt en je constant in de actiestand blijft staan, kan het tegen ons werken en negatieve effecten hebben op onze gezondheid en welzijn.

Wat kan je zelf doen

Als je last hebt van stress en onrust, is het belangrijk om te ontdekken wat jou kan helpen om weer tot rust te komen.

Wandelen, yoga, mediteren of  sporten kan zinvol zijn. Het kan ook helpen om met iemand te praten over wat je bezighoudt. 

Rustige omgeving aan het water

Hoe kan ik je helpen met stress verminderen?

Ik wil je graag helpen stress verminderen – leren om beter met jouw stress om te gaan, de signalen te herkennen en op tijd op de rem te trappen. Dit is vaak geen gemakkelijke opgave, maar vaak wel een verstandige keuze. Chronische stress kan op de lange termijn namelijk leiden tot overspannenheid of een burnout. Hier kan ik uit eigen ervaring over meepraten. Als het zover komt ben je eigenlijk al te laat en voorkomen is altijd beter dan genezen!