Menu
Tijd voor jezelf, dat heeft iedereen zo nu en dan nodig. Even geen drukte van het dagelijks leven, maar juist de rust van het ontspannen. Dat is waar deze cursus Me-Time (Tijd voor jezelf) om draait. We gaan samen de ontspanning opzoeken, waardoor we weer één worden met ons eigen lichaam; even weer uit ons hoofd die maar de hele dag doordraait.
Zoals gezegd gaan we de ontspanning opzoeken. Wat kan je verwachten?
Het doel hiervan is om weer contact te zoeken met ons eigen lichaam. Dat is iets wat we in de huidige maatschappij allemaal wel nodig hebben, omdat we continu in ons hoofd bezig zijn. Even tijd voor jezelf nemen dus.
Het gevolg van constant in je hoofd bezig zijn is dat je signalen van je lichaam mist – belangrijke signalen die jou juist vertellen om eens rustig aan te doen en voor jezelf te zorgen. Als je deze signalen negeert kan het zelfs zijn dat je ziek wordt. Hierdoor dwingt je lichaam jou om rustig aan te doen. Als je deze signalen nog verder negeert kan het al gauw dat je in een vicieuze cirkel terecht komt en ervaar je misschien wel chronische ziekten of stress. Daarom is het erg belangrijk om zo nu en dan tijd voor jezelf te nemen.
Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen
De effecten van de oefeningen merk je op zowel fysiek als mentaal niveau. Zodra je lichaam naar de ontspanning gaat:
De spanning verdwijnt uit je lichaam en daardoor kunnen kwaaltjes verdwijnen, zoals hoofdpijn of duizeligheid. Het zorgt ook voor helderheid en rust in je hoofd en kan helpen tegen angst, stress, depressie en/of burn-out.
Ons lichaam heeft een gas- en rempedaal. We noemen het ook wel ‘het autonome zenuwstelsel’.
Ademhalen, bloeddruk, spieren die ervoor zorgen dat wij kunnen bewegen. Het gaat gelukkig allemaal automatisch. Is dat zo, hebben we dan helemaal geen invloed op al deze processen? Ja en nee. Balans is hier het toverwoord. Als we lekker in ons vel zitten, niet te druk zijn maar ook niet te relaxed, dan functioneren we op ons best. Gaan we teveel gas geven, dan raakt het autonome zenuwstelsel uit balans. Duurt dit te lang, dan kan je klachten ervaren.
Voelen en contact maken met wat er leeft in jou en je lichaam; ons hoofd heeft doorgaans vaak de regie. Ook hier is balans het toverwoord. Door regelmatig te voelen en contact te maken met je lichaam, leer je steeds beter waar jij behoeft aan hebt. Rust in je lijf is rust in je hoofd.
Yin, stilte en rust; in die rust en stilte zoeken we het ongemak op. Je verblijft 1-8 minuten in een houding om zo op een diepere laag het bindweefsel te stimuleren op te rekken. Gebruikmakend van de zwaartekracht, adem en de rust, zak je steeds dieper in de houding. In het ongemak en de krapte die de houding laat voelen de ruimte opzoeken. Als de tijd daar is en je weer uit de houding komt, ga je liggen en voel je wat de houding heeft gedaan. Juist dan verzacht en regenereert het bindweefsel, wat daarvoor aangeraakt en gerekt is. Je voelt het water en de energie door je lichaam stromen.
Bindweefsel bevindt zich in diverse lagen van het lichaam, beschermt en verbindt alles in het lichaam met elkaar. Je kan het zien als een groot net of web dat ons hele lichaam verbindt en bij elkaar houdt.
Bindweefsel is een weefsel in ons lichaam dat alle andere weefsels omgeeft: organen, botten, spieren, bloed- en lymfevaten en zenuwen.
Bindweefsel verbindt alles met elkaar en het heeft een uiterst belangrijke rol in de beweeglijkheid van ons lichaam. Bindweefsel bestaat voor een groot gedeelte uit water. Momenteel is de wetenschap het erover eens dat dit ongeveer voor 90% uit water bestaat.
Als er ergens een verstoring is, zal het bindweefsel daar gaan samentrekken en verstrakken. Meestal herstelt het lichaam dit spontaan en ontspant het bindweefsel weer. Maar door weinig beweging, spanning, stress en overbelasting kan het verstrakt, verkleefd ofwel bevroren raken.
Het bindweefsel heeft letterlijk contact met elk ander systeem van het lichaam. Het hebben van soepel bindweefsel is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en het welzijn. Met gezond bindweefsel zien we er beter uit, voelen wij ons beter en functioneren wij beter!
Yin yoga heeft onder andere een positieve uitwerking op je gewrichten. Als je ouder wordt, dan worden je gewrichten vaak stijver. Met yin-yoga vertraag je dit verouderingsproces. Er zijn veel verhalen bekend van mensen met bijvoorbeeld artrose of fibromyalgie, wie baat hebben bij yin-yoga. Door de pijn die deze mensen ervaren, zijn zij vaak geneigd om minder te gaan bewegen, terwijl bewegen juist als smeerolie voor je lichaam werkt. Bij yin-yoga blijf je lang genoeg in de houding, waardoor spieren ontspannen en je bindweefsel oprekt. Dit oprekken stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur in het bindweefsel. Hyaluronzuur zorgt er op haar beurt weer voor dat het bindweefsel meer water aan zich bindt, het bindweefsel soepeler wordt en pijnklachten verminderen of zelfs verdwijnen.
De komende tijd geef ik een serie yinyoga lessen. Mijn agenda is op dit moment te vol om nog een avond MeTime te geven. Voor meer rust en ontspanning nodig ik je uit bij de yin les op dinsdagavond van 19:30 tot 21:00. De lessen vinden plaats bij Fysio Vechtdal in Nieuwleusen.
Wil je graag meedoen met deze lessenreeks? Geef je dan op via de onderstaande link.
Hieronder vind je de belangrijkste informatie voor de cursus ‘Tijd voor jezelf’.
Meld je aan voor de cursus tijd voor jezelf. Dan zoeken we samen de ontspanning op!