Alinea
Praktijk voor coaching

Wat is een holistisch therapeut?

De termen holistisch therapeut of holistisch coach heb je vast weleens voorbij horen komen, maar misschien heb je geen idee wat het inhoudt. Het kan ook zijn dat je op zoek bent naar een holistisch therapeut, maar je hebt nog wel wat vragen. Op deze pagina wil ik je meer uitleg geven over het vakgebied en hoop ik dat je jouw vragen beantwoord hebt gekregen.

Wat is een holistisch therapeut?

Een holistisch therapeut kijkt op een holistische manier naar problemen. De term is afgeleid van het Griekse woord: ‘holos’, wat ‘geheel’ betekent. In een holistische visie wordt lichaam, geest en ziel als één gezien. Belangrijk bij een holistische visie is dat niet alleen vanuit je verstand beredeneerd, maar juist ook vanuit je intuïtie.

Wat is een holistische visie?

Zoals gezegd gaat een holistische visie ervan uit dat alles één geheel is. Dit geldt voor lichaam, ziel en geest, maar eigenlijk ook voor praktisch gezien alles. Wij mensen staan namelijk ook allemaal in verbinding met elkaar. Je hebt vast wel eens aan iemand gedacht en op dat zelfde moment belde diegene jou. Is dat toeval, of is dat juist het bewijs dat jij één geheel vormt met de rest van de wereld?

Een mens maakt deel uit van het geheel, dat door ons "het universum" genoemd wordt. [...] Onze taak moet zijn dat we onze cirkel van compassie vergroten, zodat alle levende wezens en de gehele natuur in al haar schoonheid erdoor omvat worden.

- Albert Einstein

Wat doet een holistisch therapeut?

Een holistisch therapeut leert jou om op een andere manier naar je problemen te kijken. Er is geen pasklaar antwoord voor iedereen. Heb je bijvoorbeeld last van faalangst, dan kan dit te maken hebben met ervaringen uit het verleden. Als holistisch therapeut probeer ik er samen met jou achter te komen waar dit vandaan komt en hoe je ermee kan leren omgaan. Constant in je hoofd bezig zijn met vragen als: ‘Ben ik wel goed genoeg?’ kost namelijk best veel energie.

Ademhalingsoefeningen doen wonderen

Eén van de manieren waardoor ik jou als holistisch therapeut uit je hoofd probeer te halen, is door middel van ademhalingsoefeningen. Het dwingt je namelijk om bewust met jezelf bezig te zijn en te letten op je ademhaling. Hierdoor wordt je steeds bewuster van jezelf en kom je dichter bij jouw ware zelf. Door ademhalingsoefeningen besteedt je ook meer aandacht aan onderbewuste, onverwerkte trauma’s. Deze trauma’s kunnen (onbewust) invloed hebben op jouw dagelijks functioneren.

Ademhalingsoefeningen doen als holistisch therapeut

Wat zijn mijn eigen specialisaties?

Als holistisch therapeut kun je natuurlijk niet overal verstand van hebben. Daarom heeft iedere coach of therapeut zijn of haar eigen specialiteiten. Zelf richt ik me voornamelijk op jongeren die last hebben van faalangst voor hun rijexamen, maar ook op mensen die hun rijbewijs al hebben, maar niet meer durven te rijden. Deze twee specialisaties hebben voornamelijk te maken met mijn achtergrond als rijinstructrice.

Naast rijvaardigheid-gerichte coaching help ik ook mensen die graag hun stress willen verminderen, maar ook de groep mensen die al hun grens heeft bereikt en last heeft van een burnout. Dat laatste kan ik uit eigen ervaring over meepraten en daarom wil ik deze groep mensen graag helpen.

Benieuwd hoe ik je kan helpen als holistisch therapeut?

Ben je ook op zoek naar meer rust in je hoofd? Dan wil ik je daar graag bij helpen. Ik ga met jou in gesprek en we zoeken samen naar een oplossing die bij jou past.

Ben je niet op zoek naar een coachingstraject, dan kun je ook altijd naar mijn cursus Tijd voor jezelf, waarin je samen met een groep andere mensen de rust probeert op te zoeken.